Het is tegenwoordig vanzelfsprekend dat wanneer je aan krachttraining gaat doen, je een kettlebell gebruikt. Lees hier meer over de kettlebell en de geschiedenis van dit voor krachtsporters onmisbare trainingsapparaat. En voor je gaat trainen is het altijd goed om voldoende informatie in te winnen over het goed gebruiken van dit apparaat.
Sterk lijkend op een kanonskogel
De kettlebell is een gietijzeren gewicht dat sterke gelijkenissen vertoont met een kanonskogel. Vaak kom je daarbij gewichten als 8, 16, 24, 32, 40 en ook 48 kilogram tegen. Geheel toevallig is dit niet. In vroegere tijden namelijk, werd gewerkt met de gewichtseenheid poed, en één poed stond voor 16 kilogram. Logisch dus dat de bells zoals we die nu kennen met dergelijke gewichten tegenkomt.
De kettlebell is al eeuwen oud
Het is bekend dat in een land als Rusland al eeuwen geleden gebruik werd gemaakt van de kettlebell, en dat voor steeds verschillende trainingsdoeleinden. Zeker militair personeel en sporters in dat land maakten er gretig gebruik van. In die tijd werden gebruikers van de kettlebell ook wel Gireviks genoemd. Het is een gegeven dat de term kettlebell voor het eerst in het Russisch woordenboek opdook in het jaar 1704. We kunnen dus gerust stellen dat het een blijvertje gebleken is. Want honderden jaren later heeft het nog helemaal niets aan kracht ingeboet en wordt het nog steeds door de beste krachtsporters gebruikt.
Voor verschillende spiergroepen
Nog steeds zijn kettlebells perfect geschikt voor verschillende oefeningen en nog steeds train je er tal van spiergroepen mee. De sportschool, of de gym thuis natuurlijk, is nu nog wel zo’n beetje de enige plek waar gebruikgemaakt wordt van dit type bells. In het verleden overigens, werd ook wel eens op een andere manier gebruikgemaakt van de kettlebell. Zo heeft de Duitser Dennis Kohlruss nog steeds het wereldrecord kettlebell hoog gooien. De Duitser wist er een van 26 kilo over een lat van 5,1 meter te gooien.
Beschikbaar in verschillende materialen
De moderne variant kan uitgevoerd zijn van staal, rubber coating, kunststof of van gietijzer. Ze zijn er zoals gesteld in een gewicht van 8 kilogram tot een kettlebell van 40 kilogram. Voor de beginnende en de meer ervaren sporter dus. Wie een kijkje neemt naar de opties die aangeboden worden, die ziet dat de uitvoeringen van staal de duurste uitvoeringen zijn. Staal is echter zeer nauwkeurig in de afwerking en heel erg precies in gewicht. Bovendien heeft staal de hardste dichtheid. Het is het geld dus zeker ook waard, zeker in de wetenschap dat je er ontzettend lang plezier aan kunt hebben.
Alle stormen doorstaan
Wie tegenwoordig traint, die ontdekt dat er heel erg veel veranderd is. Zeker als het de apparaten betreft waarmee je kunt trainen. Wat echter altijd gebleven is, is de kettlebell. De ‘kanonskogel’ heeft alle stormen doorstaan en wordt nog steeds volop gebruikt in zowel de gym als thuis. En het heeft er alle schijn van dat de kettlebell ook de komende jaren nog erg vaak gebruikt gaat worden.