Een bipolaire stoornis: niets om je voor te schamen!

Ben jij onlangs gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis, of vermoed je dat je daar last van hebt? Weet dat je niet raar of gek bent en dat je je absoluut nergens voor hoeft te schamen! Jij verdient hulp. Bij Plushome kunnen ze jou bijvoorbeeld de hulp bieden die je verdient. Dit zijn de dingen die je kunt doen.

Wat is een bipolaire stoornis?

Wanneer je last hebt van een bipolaire stoornis wisselen manische en depressieve periodes elkaar af. Het ene moment voelt alles zwaar en zie je het niet meer zitten, het volgende moment ben je excessief, vrolijk en extreem ondernemend. Een bipolaire stoornis uit zich bij iedereen anders. Bij de één duren manische en depressieve periodes uren of dagen, bij anderen weken of maanden. Manische en depressieve periodes worden vaak ook afgewisseld met periodes waarin je je normaal voelt. Bagatelliseer je eigen probleem niet, bijvoorbeeld omdat anderen langer last hebben van depressieve periodes. Wanneer je ergens last van hebt verdien je hulp.

Zoek hulp!

Wanneer je nog niet in behandeling bent is het zaak om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Dit kun je het makkelijkst doen door een afspraak te maken bij de huisarts, die jou vervolgens kan doorverwijzen naar een psychiater. Een bipolaire stoornis is onder controle te houden met medicijnen. Een bipolaire stoornis is vaak helaas iets wat je voor het leven hebt. Door middel van therapie kun je wél je leven terugkrijgen door handvatten te vinden om je manische en depressieve periodes te voorkomen of sneller te overkomen.

Praat erover

Het kan gebeuren dat je op een wachtlijst terechtkomt wanneer je hulp zoekt. Een fijn vangnet aan vrienden en familie is daarom heel erg fijn. Sommige mensen vinden een bipolaire stoornis wellicht ingewikkeld om te begrijpen, maar voel je niet beschaamd om erover te praten. Je hoeft dit natuurlijk niet met Jan en alleman te doen, maar kies een select groepje mensen bij wie je eens in de zoveel tijd je hart kan luchten. Ga regelmatig bij hen na hoe ze het vinden dat je je problematiek met hen deelt. Vind je het lastig om je problematiek aan te kaarten, maar wil je er wel graag over praten? Stuur dan bijvoorbeeld een appje dat je graag wilt praten, maar dat niet durft te zeggen. Schrijven is vaak een minder grote drempel dan iemand in real life aanspreken.

Misschien vind je ook leuk...