Medische achtergrond – verslaving games neemt to

Als je een ouder bent die zich zorgen maakt over de hoeveelheid tijd die je kind aan gamen besteedt, kijk dan eens hoe goed ze het doen op school en met vrienden. Het hebben van goede cijfers en een goede relatie met ouders zijn tekenen dat videogames van een kind waarschijnlijk geen probleem zal zijn.

Hulp krijgen


Krijg hulp van uw arts of therapeut – of de kinderarts van uw kind, als de persoon om wie u zich zorgen maakt uw zoon of dochter is – zodra u denkt dat de speeltijd uit de hand loopt.

Studies over de behandeling van videogameverslaving bevinden zich ook in een vroeg stadium. Een therapie die kan helpen, wordt CGT of cognitieve gedragstherapie genoemd. Dit is counseling voor geestelijke gezondheid die je leert hoe je gedachten over gamen kunt vervangen om gedrag te veranderen.

Als je de ouder bent van een gamer, kan een therapeut je laten zien hoe je grenzen kunt stellen aan de speeltijd van je kind als je het moeilijk vindt om nee te zeggen. Eén onderzoek toonde aan dat het beter werken als ouders deel uitmaken van de behandeling van een kind.

Een gameprobleem voorkomen


Probeer deze tips voor zowel volwassenen als kinderen om de hoeveelheid tijd die aan gamen wordt besteed onder controle te houden:

Stel tijdslimieten in om te spelen en houd je eraan.
Houd telefoons en andere gadgets uit de slaapkamer, zodat je niet ‘s nachts uren IO games speelt.
Doe elke dag andere activiteiten, inclusief lichaamsbeweging. Dit vermindert de gezondheidsrisico’s van langdurig zitten en spelen.
Niemand weet of bepaalde soorten games eerder tot problematisch gamen leiden. Zorg er voorlopig voor dat uw kind alleen games speelt die geschikt zijn voor zijn leeftijd.

Naar game verslavind zien we ook verslavind in online gokken steeds meer terug.

Misschien vind je ook leuk...