Meer sociale contacten en doen wat je leuk vindt tijdens de dagopvang

Dagopvang, ook dagbesteding genoemd, kan voor mensen met een (verstandelijke) beperking een grote uitkomst bieden. Het is vaak lastig om andere mensen te leren kennen en eenzaamheid komt dan ook vaak voor. En als je niet regelmatig naar buiten kunt en de dingen kunt doen die je wilt doen, dan word je ook steeds minder zelfstandig. Mantelzorgers hebben niet altijd tijd om op uitstapjes te gaan. Daarom is dagopvang een uitstekende manier om iets leuks te doen, om iets nieuws te leren, om sociale contacten op te doen en om de mantelzorgers een dagje te ontlasten.

Wat is dagopvang?

Dagopvang is een term voor een verzameling aan activiteiten specifiek georganiseerd voor mensen met een beperking. Met professionele begeleiding ga je dan wat doen, zoals naar de kinderboerderij, schilderen, muziek maken, een groentetuin aanleggen of zingen. Er wordt echt van alles georganiseerd en dat is interessant voor iedereen. Of je nu veel of weinig begeleiding nodig hebt, jong of oud bent of zelfstandig of onder toezicht woont, iedereen kan eraan meedoen. De regelmaat waarmee je naar de dagbesteding gaat hangt af van je wensen en behoeften. Het brengt structuur in je leven, meer plezier en je wordt er zelfstandiger van.

Drie verschillende soorten dagbesteding

Er zijn drie verschillende doeleinden die je kunt bereiken door je voor dagopvang op te geven. Uiteraard is het gewoon mogelijk om je hobby te beoefenen met anderen die daar ook in zijn geïnteresseerd. Dit zijn bijeenkomsten die als doel hebben je sociale contacten te vergroten en een leuke beleving te hebben. Kan je zelf geen betaald werk doen, maar wil je jezelf wel graag nuttig maken, dan kun je ook naar dagbesteding gaan waar je wordt voorbereid om als vrijwilliger aan het werk te gaan of om begeleid te gaan werken. En als laatste kun je ervoor kiezen om je dagopvang te gebruiken voor het instromen naar een betaalde baan. In alle gevallen is het doel om jou meer zelfstandigheid te geven en ook een beter leven.

Je opgeven voor dagopvang

Er zijn verschillende manieren waarop je je kunt opgeven voor dagbesteding. Uiteraard kun je dit bij je begeleider doorgeven en deze zal dan alles in werking zetten zodat je ook aan een keukentafelgesprek deel kunt nemen en er wordt bepaald welke vorm van dagbesteding en hoeveel het beste voor je is. Je kunt ook zelf naar de sociale dienst gaan en een gesprek aanvragen. Een andere manier is om een stichting aan te schrijven die dagopvang organiseren. Zij helpen je dan verder om alles in gang te brengen en om ook snel aan je eerste activiteit deel te nemen. Soms kan er een wachtrij zijn, dat hangt ervan af hoe populair jouw activiteit is.

De mantelzorger verlichten

Dagopvang is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je mantelzorger is het een paar uur vrij. Deze uren kunnen ze gebruiken voor zichzelf en klaar te staan voor alle mooie verhalen die je te vertellen hebt als je weer thuiskomt.

Misschien vind je ook leuk...