Uitleg over neurofeedback

Neurofeedback is een methode die toegepast wordt bij neurofeedback therapie. Bij deze therapie worden de hersengolven gemeten via sensoren. Deze sensoren geven de waarde die gemeten wordt weer aan de computer. In plaats van deze waardes te laten zien, vertaalt de computer deze naar een filmpje, beeld of geluid. Denk aan een film die stopt met spelen of juist verder gaat. De activiteit in je hersenen wordt bij neurofeedback gemeten, dit gebeurt extern, er is geen operatie of invasieve behandeling nodig. De sensoren zitten los bevestigd of in een soort helm of muts. Hierdoor is de therapie laagdrempelig en makkelijk uit te voeren. Maar voor wie is deze therapie en wat kan ermee bereikt worden? Op deze vragen en meer lees je in dit artikel het antwoord.

Neurofeedback voor kinderen en volwassenen

Als je neurofeedback therapie ondergaat, hoef je niet veel te doen. Je kijkt een film of krijgt leuke beelden of geluiden te zien. Doordat het zo makkelijk en ontspannen is, kunnen zowel kinderen (ongeveer 6 jaar of ouder), en volwassenen deze therapie volgen. De hersengolven worden in realtime gemeten en vertaald naar een beloning, bijvoorbeeld een video die verder speelt. Hierdoor worden de hersenen geconditioneerd. Bij het verder spelen van de film zul je onbewust blij zijn en dit patroon met je hersenen gaan herhalen. Bij het stoppen van de film ben je teleurgesteld, deze hersengolven kunnen hierdoor afnemen. Je wilt immers de film verder kijken. Wat voor nut dit heeft, dat lees je in de volgende alinea.

Neurofeedback voor ADHD, slaapproblemen of andere brein gerelateerde klachten

Je hersenen zijn als een controlekamer vol impulsen, goede ideeën en andere uit hersengolven en elektrische signalen bestaande gedachtes. Wanneer je brein niet helemaal goed geconditioneerd is, zoals bij ADHD, dan gaan deze golven niet helemaal zoals je zou willen. Of als je slaapproblemen hebt, dan lijkt het alsof er in jouw controlekamer nooit eens een pauze genomen wordt. Bij alle aan het brein gerelateerde klachten, kan deze therapie een rol spelen. Bij niet alle mensen is het succesvol, maar bij ongeveer 75% van de deelnemers worden klachten minder of verdwijnen ze. Als jij klachten hebt waarvan je denkt, misschien kan het met neurofeedback opgelost of verminderd worden, dan kun je altijd vrijblijvend een kliniek benaderen.

Wanneer kun je resultaat verwachten

Zoals voor de meeste behandelingen, duurt het altijd even voor je resultaat ziet. Een gemiddelde neurofeedback therapie ziet er ongeveer als volgt uit. Je hebt twee of drie keer per week een sessie. Tijdens de sessie doe je oefeningen en praat je met de therapeut. Het kan ook zijn dat je oefeningen mee naar huis krijgt. Na ongeveer tien tot twintig sessies kun je resultaat verwachten. De therapie stopt dan echter niet. In veel gevallen zijn de effecten tijdelijk en zul je ongeveer dertig tot veertig sessies nodig hebben om blijvend resultaat te zien. Hoewel volgens sommige cijfers driekwart van de mensen blijvend geholpen is, kan het zijn dat periodieke herhaling nodig is. Iedere neurofeedback therapie is uniek en op maat. De therapeut zal dus ook voor jou een behandeling op maat maken.

Misschien vind je ook leuk...