Wat houdt ADD bij volwassenen in is een veelvoorkomende vraag. De afkorting ADD staat voor Attention Deficit Disorder. Het is eigenlijk een subtype van de bekende aandoening ADHD. Bij ADHD komt hyperactiviteit bij kijken, terwijl bij ADD het gaat over een aandacht tekort dat op de voorgrond staat. Bij ADD is het zo dat het zowel bij kinderen als bij volwassenen kan voorkomen. ADD is niet te genezen, maar met een juiste behandeling kan er wel voor gezorgd worden dat leven met ADD makkelijker is.
Veel mensen denken dus dat ADD alleen bij kinderen voor komt alleen ADD komt ook voor bij volwassenen. In deze blog gaan we het dus hebben over wat houdt ADD bij volwassenen in? We gaan het hebben over de symptomen en welke hulp er mogelijk is.
Symptomen ADD bij volwassenen
Om de vraag wat houdt ADD bij volwassenen in te beantwoorden gaan we eerst kijken naar de symptomen van ADD bij volwassenen. Wanneer iemand ADD heeft komt diegene dromerig over met het hoofd vol gedachten. Ze zijn dan overgevoelig voor prikkels en trekken zich daardoor snel terug. Dit valt vaak sneller op bij kinderen in plaats van volwassenen. Daarom is ADD bij volwassenen soms lastiger te constateren. In een groep voelen mensen met ADD symptomen zich vaak niet op hun plek omdat er te veel prikkels binnenkomen. Mensen met ADD kunnen zich daardoor ook onzeker voelen.
Andere symptomen die bij ADD komen kijken zijn:
– moeite met prioriteiten stellen
– vergeetachtig en chaotisch door een slecht kortetermijngeheugen
– slecht overzicht in tijd hebben
– moeite met het uiten van gevoelens
– heel precies en grondig in denken en handelen
– het lastig vinden met het uiten van gevoelens
Ook kunnen symptomen als perfectionisme en het creatief zijn een positief symptoom zijn van het hebben van ADD. Je kunt van de symptomen die ADD met zich mee brengt ook de goede dinge daarvan uithalen. Hulp bij ADD voor volwassenen helpt daar ook bij.
Diagnose ADD
Er is geen eenduidige test voor ADD. De diagnose ADD wordt gesteld op basis van een of meerdere gesprekken met een psychiater of psycholoog met de relevante bevoegdheden. Het kan soms dus ook lastig zijn om de symptomen van ADD te herkennen. Al helemaal bij volwassenen. Volwassenen heb vaak al ADD vanaf kinds af aan en zijn als het ware ‘’getraind’’ in het niet laten merken dat ze ADD hebben.
Ook gaat ADD bij volwassenen vaak samen met andere psychische problemen. Namelijk ongeveer 70% van de mensen met ADD heeft ook last van depressiviteit, angst- en dwangstoornissen, verslaving aan alcohol of drugs of een persoonlijkheidsstoornis.
Hulp ADD bij volwassenen
Er zijn verschillenden mogelijkheden voor hulp bij ADD bij volwassenen. Om te beginnen is er medicatie. Het is mogelijk om medicijnen te gebruiken om de symptomen van ADD te verlichten. ADD is niet te genezen en het is dus ook iets persoonlijks of je baat het bij medicijnen.
Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld een ADD training voor volwassenen waarbij je leert om te gaan met ADD. Dit is een training dus iets eenmaligs of verdeeld over een aantal dagen. Er is ook een mogelijkheid om te kiezen voor een individuele coaching of met een psycholoog. Welke optie iemand ook iets het is geheel persoonlijks wat het beste werkt.