Bipolaire stoornis is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door extreme stemmingswisselingen. Symptomen kunnen een extreem verhoogde stemming zijn, manie genaamd. Ze kunnen ook episodes van depressie omvatten. Bipolaire stoornis wordt ook wel bipolaire stoornis of manische depressie genoemd.

Mensen met een bipolaire stoornis kunnen moeite hebben met het beheren van dagelijkse taken op school of op het werk, of het onderhouden van relaties. Er is geen remedie, maar er zijn veel behandelingsopties beschikbaar die kunnen helpen om de symptomen te beheersen. Leer de tekenen van een bipolaire stoornis om op te letten.

Bipolaire stoornis feiten


Bipolaire stoornis is geen zeldzame hersenstoornis. In feite is bij 2,8 procent van de Amerikaanse volwassenen – of ongeveer 5 miljoen mensen – de diagnose gesteld. De gemiddelde leeftijd waarop mensen met een bipolaire stoornis symptomen beginnen te vertonen, is 25 jaar.

Depressie veroorzaakt door een bipolaire stoornis duurt minstens twee weken. Een hoge (manische) episode kan enkele dagen of weken aanhouden. Sommige mensen zullen meerdere keren per jaar episodes van stemmingswisselingen ervaren, terwijl anderen ze slechts zelden ervaren. Dit is hoe een bipolaire stoornis voor sommige mensen aanvoelt.