Wat moet je weten over omega 3?

De kans is ongelofelijk groot dat je ooit al eens mensen hebt horen praten over de gunstige invloed van omega 3 of visolie op het lichaam. Voor een behoorlijk aantal mensen geldt tegenwoordig dat ze er bewust voor kiezen om op zoek te gaan naar natuurlijke middeltjes om bijvoorbeeld de vitaliteit van hun lichaam te kunnen ondersteunen. Wanneer dat eveneens geldt voor jou zal je al snel tot de conclusie komen dat het regelmatig gebruik van visolie daar absoluut bij kan helpen. Wil jij hier nu graag meer over te weten komen en zou je graag een goed beeld willen krijgen van de gunstige uitwerking die deze op je lichaam kan hebben? Dan moet je zeker en vast even verder lezen.

Drie verschillende omega 3 vetzuren 

Voor omega 3 vetzuren geldt dat ze familie zijn van zeer belangrijke onverzadigde vetzuren. Deze staan er algemeen om bekend een essentieel onderdeel te vormen van een gezond voedingsplan. In de praktijk kan er worden vastgesteld dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen drie verschillende soorten van deze vetzuren. Het gaat hierbij dan concreet om de volgende:

  • ALA; 
  • EPA; 
  • DHA; 

Voor ALA geldt dat ze uitsluitend kan worden verkregen uit verschillende, plantaardige producten. Dat geldt niet voor de vetzuren EPA en DHA. Zij zijn namelijk terug te vinden in visolie. Al deze informatie samen zorgt ervoor dat veel mensen denken dat visolie en omega 3 eigenlijk hetzelfde zijn. Dat is niet correct. Voor visolie geldt namelijk dat het een geraffineerde olie is welke afkomstig is van vis evenals schaaldieren. Het betreft hier dan ook eigenlijk een algemene term waar de EPA en DHA vetzuren deel van uitmaken. Vergis je overigens ook niet, deze zuren worden niet door vissen zelf aangemaakt. Ze halen ze namelijk uit hun dieet van algen.

Wat maakt omega 3 zo belangrijk voor je lichaam?

Tot op moment van schrijven is het nog altijd zo dat er nadrukkelijk onderzoek gebeurt naar de uitwerking van omega 3 op ons lichaam. Dit heeft verschillende zaken aan het licht gebracht. In eerste instantie is er bijvoorbeeld de gunstige uitwerking van ALA of het zogenaamde alfa-linoleenzuur. Hiervoor geldt dat ze door het lichaam wordt gebruikt als één van de belangrijkste vormen van energievoorziening. Het is dan ook vereist voor een normale groei bij kinderen.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de vetzuren EPA en DHA. Voluit wordt er hiernaar verwezen als zijnde eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur. Voor beiden geldt dat ze een niet onbelangrijke bijdrage leveren aan de normale werking van het hart. Bovendien realiseren ze ook een goede ondersteuning voor de bloeddruk. Tot slot hebben verschillende onderzoeken ook aangetoond dat zowel EPA als DHA over een ontstekingsremmend effect beschikken.

Van welke extra toegevoegde waarden is er mogelijks nog sprake?

De informatie op deze pagina heeft je ongetwijfeld reeds heel wat wijzer gemaakt in verband met omega 3. Zoals reeds aangehaald wordt er echter nog steeds volop onderzoek naar uitgevoerd. Dat onderzoek heeft inmiddels eveneens duidelijk gemaakt dat een bepaalde hoeveelheid visolie innemen elke dag op termijn ook een hulp zou kunnen bieden bij leerproblemen. Ze zou zelfs een hulpmiddel kunnen zijn in de strijd tegen dementie. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn dat het absoluut de moeite meer dan waard is om je hier even verder in te gaan verdiepen.

Misschien vind je ook leuk...