Zijn uitwasbare luiers goedkoper dan wegwerpluiers?

Voor veel ouders is het best wel een beetje lastig om alles te kunnen betalen. De een heeft misschien best wel wat geld en een goede baan, maar dan kan het toch nog best wel eens een beetje puzzelen zijn om alles voor je baby te kunnen kopen. Dit heeft dan bijvoorbeeld te maken met voeding, kleding en speeltjes, maar ook zeker met luiers. De luiers die het meest gebruikt worden, zijn de zogenaamde wegwerpluiers die je na een keer gebruiken weggooit. Er zijn echter nog andere soorten luiers zoals bijvoorbeeld uitwasbare luiers. Is dit een goede optie voor jou als ouder of kun je deze uitwasbare luiers misschien toch beter links laten liggen?

Korte termijn

Als eerste kan er even gekeken worden naar de kortere termijn. Het aanschaffen van uitwasbare luiers is namelijk zeker niet goedkoper dan wegwerpluiers. Misschien moet je zelf even slikken van de prijzen van uitwasbare luiers als je deze ziet. Je kunt dan misschien denken dat het zeker niet goedkoper is om die luiers te kiezen in plaats van wegwerpluiers. Dit is toch niet helemaal waar. Het is in eerste instantie wel zo, maar je kunt het eigenlijk zien als een investering voor later.

Langere termijn

Op langere termijn is het namelijk wel degelijk zo dat je vaak goedkoper uit bent met uitwasbare luiers. Het grote voordeel van die luiers zit hem er namelijk in dat je maar een keer de luiers hoeft te kopen, in plaats van dat je keer op keer weer wegwerpluiers moet aanschaffen. Hoeveel je er precies mee bespaard is natuurlijk lastig te zeggen. Dit heeft er onder andere mee te maken hoe lang je baby gebruik maakt van luiers en ook of je misschien meerdere kinderen hebt die gebruik kunnen gaan maken van deze luiers. Je kunt er in ieder geval van uitgaan dat ouders gemiddeld zo’n 500 euro per kind besparen op luiers als er niet wordt gekozen voor wegwerpluiers.

Uitwasbare luiers zijn fijner voor je baby

Nu duidelijk is dat het dus op lange termijn zeker wel zo kan zijn dat je geld bespaart met uitwasbare luiers, kan het nog interessanter zijn om een beetje te weten wat er nog meer voordelig aan is. Zo zitten ze vaak een stuk prettiger dan wegwerpluiers. Je kunt het je zelf vast ook wel voorstellen dat een plastic onderbroek een stuk minder prettig zit dan een katoenen onderbroek. Naast het feit dat je jezelf dus een plezier doet omdat je geld bespaard, geef je je kindje ook een zo fijn mogelijke luier.

Overige voordelen van uitwasbare luiers

Natuurlijk zijn er nog heel wat meer dingen te zeggen over luiers. Zo kan er bijvoorbeeld ook gekozen worden voor uitwasbare luiers, omdat je je kindje niet aan alle chemicaliën die in wegwerpluiers zitten wil blootstellen. Ook kan het zo zijn dat je deze luiers domweg een stuk mooier vindt dan de gewone wegwerp luiers. En dan kan het natuurlijk ook nog eens zo zijn dat je graag je steentje bijdraagt aan het tegengaan van klimaatverandering.

 

Misschien vind je ook leuk...